Bulgur

DSC_0009 DSC_0001

Proč si koupit bulgur?

Bulgur je velmi chutná příloha nebo salát. Bulgur je drcená, tvrdo-zrnná pšenice. Má velmi lahodnou oříškovou chuť a hodí se jako příloha k masu, rybě, ragů, kari apod. Bulgur se velmi snadno a rychle připravuje. Bulgur obsahuje vitamín A, fosfor, železo a také hořčík.

Kde si bulgur koupit a existuje více druhů?

Bulgur, dnes již běžně nakoupíme v supermarketu. Nicméně většinou zde nabízejí jen jeden nebo dva druhy. V prodejnách zdravé výživy můžeme vybírat z více druhů domácích i zahraničních výrobců.

Bulgur se liší převážně ve velikosti drcení pšeničných zrn. Každý si jistě najde ten svůj oblíbený druh, ale mě osobně nejvíce chutná bulgur, který je hrubě drcený. Jemné druhy jsou také velmi chutné, připomínají více kuskus. Bulgur můžeme koupit i celozrnný nebo v bio kvalitě.

Postup přípravy

Bulgur hodně nabobtná, pro 4 osoby bohatě postačí 1 hrneček nebo sklenice o obsahu 1,5 až 2 dl. Bulgur si odměříme a neproplachujeme. V rendlíku si rozehřejeme olej a přidáme bulgur. Restujeme asi 1 minutu, zalijeme dvoj-násobným množstvím vody nebo vývaru. Osolíme. Přivedeme k varu a necháme asi 2 minuty vařit. Potom vypneme sporák a necháme pod pokličkou dojít. Trvá to asi 15 minut. Voda se úplně vsákne. Olej lze vynechat a připravit bulgur na sucho.

S čím bulgur konzumovat

Bulgur je skvělý jako příloha. Kam se hodí rýže nebo kuskus, bude bulgur výborná alternativa. Z bulguru je možno připravit velmi chutné saláty. Postačí jen přidat nakrájenou zeleninu dle sezóny a chuti, zakápnout citronem či limetou, doplnit bylinkami a můžeme podávat. Do takového salátu můžeme přidat i maso, např. grilované krůtí maso nebo hovězí steak, nakrájený na proužky.

Bulgur výtečně chutná také s pokrmy exotickými. Ku příkladu ladí s arabskou kuchyní nebo silně kořeněnými masy. Kořeněná masa a bulgurový salát výborně doplní bílý jogurt nebo zakysané smetana.

Dobrou chuť přeje,

logo