Jak vyrobit domácí pálenku?

Předpokládáme, že řada z vás, si, nejen po aféře s metyl alkoholem, dává velký pozor na to, jaký alkohol kupuje. Nabídka je jistě široká, ale také různorodá, co se kvality týče.

Neuvažovali jste o tom, že si domácí pálenku, vyrobíte sami? Chápu, že ti, co bydlí v paneláku, to budou mít asi složitější. Ale teď mě napadá. Pokud bydlíte v paneláku a kolem domu máte nějaké ovocné stromy, co kdybyste oslovili sousedy a dohodli se na „domácí (panelákové) pálence“? Sklep tam jistě máte a jeden nebo 2 potravinářské sudy, snad nebudou, tak velká investice.

Pro Moraváky asi tento návod bude, jako nošení dříví do lesa. Ale takoví Pražáci nebo Plzeňáci se třeba nadchnou a začnou Moravákům konkurovat!

DSC_0009 DSC_0007

Co potřebujeme:

  • Ovoce – jablka, meruňky, švestky, špendlíky (žluté, drobnější ovoce), mirabelky nebo durancie (druh švestky, která „nejde od pecky“. Hrušky jsou už pro pokročilé „paliče“, hruškám se budeme věnovat někdy příště.
  • Potravinářský sud s víkem, obsah 120 l nebo jiný sud, který bude čistý a velmi pečlivě vymytý.
  • Moštoměrběžně koupíte za pár korun. Bude měřit tzv. cukernatost v ovoci/kvasu.

Pár rad na začátek:

Předtím, než se pustíte do přípravy kvasu, je nutné si zvážit, jakou pálenku budete chtít připravit. Můžete mít tzv. „zahradní směs“.  Moraváci sice budou ohrnovat nos, ale jako první pálenka, proč ne.

Zkušení „domácí pálenkáři“ vám budou doporučovat pálenku jedno-druhovou. Tedy vypálíte si slivovici, meruňkovici, špendlíkovici apod. Jak jsme se již zmínili, hrušky nejsou pro začátečníka vhodné.

DSC_0014 DSC_0011

Postup přípravy kvasu:

  1. Ovoce musí být zralé. 0voce můžete klidně posbírat na zemi, ale nesmí být kontaminované např. plísněmi. Ovoce samozřejmě můžete také koupit, ale pohlídejte si jeho zralost. Pokud bude ovoce nezralé, budete muset doslazovat. A to předpokládám, nechcete.
  2. Ovoce, bez stopek, dávejte do čistého sudu. Ovoce s peckou není nutné vypeckovávat.
  3. Ovoce rozmělněte – nemusí to být na kaši. Rozmělněné ovoce vám rychleji začne kvasit.
  4. Pokud budete dělat jabkovici, neboli calvados, jablka můžete rozdrtit nebo použít jenom jablečnou šťávu.
  5. Změřte si moštoměrem cukernatost. Měla by se pohybovat kolem cca. 17-18. Pokud hodnota na moštoměru bude výrazně nižší, znamená to, že ovoce není dostatečně zralé a budete, muset doslazovat.
  6. Sud uzavřete víkem, nebo přikryjte čistou látkou, např. prostěradlem.
  7. Sud dejte to sklepa, kde by měla být konstantní teplota kolem 13-18 °C. Místnost by měla být dobře odvětraná.
  8. Sud s kvasem ponechejte svému osudu a choďte jej pravidelně kontrolovat.
  9. Pokud se vám kvas bude zdát příliš hustý, můžete dolít trochu vody, ale není to nutné.
  10. Po cca. 5 týdnech bude hotovo. Nicméně 5 týdnů je čistě orientační doba, kdy kvas bude připraven k vypálení.
  11. Kvas bude připraven k odvozu do pálenice v momentu, kdy na moštoměru naměříte 0–1 cukernatosti. Tedy cukr se vám přeměnil na alkohol.
  12. V horní části sudu se vám pravděpodobně vytvoří tzv. koláč. Ten odstraníte a vyhodíte.
  13. Jakmile se dostanete až sem, vydáte se do pálenice. Snad v okolí Prahy, nějaká bude….
  14. V pálenici se už o vás postarají a vysvětlí vám, co dělat.
  15. Pokud jste měli cca. 120 l kvasu, získáte asi 10 litrů 50-51% pálenky.

Čemu se vyvarovat:

  • Kontaminaci kvasu např. prachem nebo jinými nečistotami
  • Zmrznutí kvasu
  • Pálení kvasu v domácích podmínkách – buď vyhoříte, nebo můžete oslepnout! Takové „akce“ důrazně nedoporučujeme!

V případě, že podle našeho návodu skutečně pálenku vyrobíte, budeme rádi, pokud se s námi podělíte o vaše zkušenosti. Piště na info@receptarna.cz zajímavé příběhy budou zveřejněny. Fotky a videa jsou také vítány!

Domácímu pálení, zdar!