Co je dobré vědět o kysaném zelí?

Kde nakoupit?

Kysané zelí samozřejmě lze koupit v každém supermarketu, ale to není ono. Většinou koupíte něco, co s kysaným zelím nemá moc společného. Osobně do zelí nedávám bobkový list a ve většině kupovaných se objevuje. Pro mne je to už moc „navoněné“. Příprava kysaného zelí je velmi jednoduchá a povede se vám, třeba i v paneláku.

Jak kysané zelí doma připravit?

Kupte si hlávky zelí, klidně pro začátek nakupte jednu větší, a pokud se dílo podaří, můžete průběžně dokupovat. Dále budeme potřebovat sůl a kmín a to je ze surovin vše. Pokud nemáte sklep s konstantní teplotou, není potřeba hledat kameninový hrnec. Postačí nám sklenice tzv. „zavařovačky“ a víčka. Pro ty, kdo sklep mají, kameninový hrnec je skvělá volba.

Postup přípravy:

  1. Zelí očistíme od různých nečistot a odstraníme „unavené“ listy.
  2. Zelí nastrouháme na struhadle nahrubo.
  3. V míse (kbelíku, vaničce, podle množství) promícháme se solí, dávkujeme přiměřeně množství. Nepoužíváme hrubozrnnou mořskou sůl, ale jemnozrnnou, jinak v zelí zůstanou krystalky soli, což nechceme.
  4. Přidáme kmín, opět přiměřeně.
  5. Zelí pořádně propracujeme, budeme vymačkávat šťávu.
  6. Zelí napěchujeme do sklenic nebo kameňáku (silou) a dáme na stinné, chladnější místo. Teplota a světlo urychlí kvašení.
  7. Pod sklenice, doporučuji dát tác nebo plech, neboť při kvašení se bude zelí snažit utéct ze sklenic.
  8. Na zavařovačky dejte víčka, ale je nutné, aby nebyly zcela neprodyšně uzavřeny, ke kvašení potřebují vzduch.
  9. Sklenici/e přikryjte čistou utěrkou, víčka můžete něčím zatížit.
  10. No a nezbývá než čekat, až to začne…
  11. Počítejte s tím, že se budou do vzduchu uvolňovat ne zrovna libé vůně.
  12. A jak poznáte, že je zelí vykvašené? Musíte ochutnat, jakmile zelí bude řádně prokvašené, nebude tvrdé, bude mít příjemnou kyselou chuť.
  13. Kvašení zastavíte tím, že sklenice dobře uzavřete a dáte do lednice.

Na co si dát pozor?

Velmi důležitá je hygiena. Zelí musíme pravidelně kontrolovat, mýt tác pod zelím, čistou vodou omývat sklenice, měnit utěrky. Pokud se nám na zelí objeví plíseň, zelí VYHODÍME a začneme znova.

V případě, že se budete chtít podělit s ostatními, jak se Vám zelí povedlo, tak mi napište nebo vložte fotky a recept na naše stránky. .

Nezapomeňte, že dobré kysané zelí je zásobárnou vitamínů, převážně Céčka, kterého budeme mít ve stravě, v následujících zimních měsících, pravděpodobně nedostatek.

Vaše, Dagmar Matějková

zakladatelka webu řemeslárna.cz a receptárna.cz