CIZRNOVÁ POLÉVKA

  • Velmi snadné
  • Příprava 10 minut, vaření 20 minut

Cizrna neboli římský hrách je výtečná luštěnina. Její oříšková chuť je lahodná a mimo polévky se hodí do pomazánek (humus), omáček nebo salátů.

SUROVINY na 4 porce:

  • Cizrna, 1 hrnek v suchém stavu nebo vařená v konzervě
  • Brambory, 2 větší
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 800 ml vývaru nebo vody
  • 2 lžíce oleje (jedno druhový, může být olivový)
  • Koření: sůl, pepř, římský kmín, libeček (čerstvý)
  • Kysaná smetana k podávání

POSTUP PŘÍPRAVY:

Cizrnu namočíme přes noc a uvaříme do měkka. Trvá to docela dlouho. Pro úsporu času a energie, doporučuji, koupit si cizrnu uvařenou v konzervě. Koupíte také v bio kvalitě. Nakrájíme si cibulku nadrobno, brambory na kostičky a nasekáme česnek. Rozpálíme si olej a orestujeme cibuli a česnek do zlatova. Poté přidáme římský kmín a necháme rozvonět. Následně přidáme brambory, které krátce orestujeme, poté přidáme cizrnu a vše zalijeme vývarem nebo vodou. Osolíme, opepříme. Vaříme do změknutí brambor asi 10 min.. Přidáme libeček a nakonec polévku dozdobíme kysanou smetanou.

Doporučení

Pokud se vám zdá polévka málo hustá, lze ji částečně rozmixovat nebo přidat hrst ovesných vloček, které krátce povaříte.

Email na hobby kuchaře

info@receptarna.cz

Štítky receptu

Dieta nebo omezení Pro děti, Pro diabetiky, Vegetariánský
Pokrm Luštěninový, Zeleninový