VALAŠSKÁ KYSELICA

  • Náročné na dodržení postupu – pro zkušené hobby kuchaře
  • Příprava 1 hodina

Valašská „kyselica“ není ani kyselice, zelňačka nebo kapustnica. Je to regionální recept z východní Moravy. V době vzniku tohoto receptu byly nejdostupnější suroviny: kysané zelí a brambory. Pokud se tato polévka povede, je velmi lahodná a zdravá. Bohužel se dá velmi lehce zkazit. Je důležité postupovat dle receptu níže.

SUROVINY na 4 porce:

  • 1 hrnek kysaného zelí
  • 2 větší brambory
  • 2 lžíce cukru, dle potřeby více
  • Koření: sůl, kmín (pokud není v kysaném zelí), pepř
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce másla nebo sádla na jíšku
  • smetana na šlehání – v pokojové teplotě
  • voda

POSTUP PŘÍPRAVY:

  • Kysané zelí necháme okapat, pokud je zelí „dlouhé“, přesekáme zelí na sousta. Zelí vložíme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme, opepříme, přidáme asi 1 lžíci cukru, okmínujeme, pokud kmín není v zelí. Vaříme asi 20 minut.
  • Mezitím s očistíme a oloupeme brambory, které nakrájíme na menší kostičky. Brambory dáme do jiného hrnce, osolíme a přidáme trochu kmínu. Brambory vaříme do měkka. Pokud brambory přidáme do zelí, neuvaří se a zůstanou tvrdé.
  • Rozehřejeme tuk a přidáme mouku, smažíme asi 30 sekund, poté zalijeme vodou – vytvoříme tím světlou jíšku, kterou přidáme do polévky a dobře promícháme. Mouka se musí důkladně provařit, trvá to asi 15 minut.
  • Jakmile máme brambory uvařené, přelijeme je do hrnce se zelím. I s vodou, ve které se brambory vařily.
  • Ochutnáme polévku, chuť by měla být sladko-kyselá. Dle potřeby doladíme cukrem (ne moc, budeme přidávat sladkou smetanu). Pokud jsme to s cukrem přehnali, doladíme kapkami octa.
  • A nyní pozor! Do misky si dejme asi 1 naběračku polévky, do které pomaloučku nalijeme smetanu, pokojové teploty. Pokud bude smetana studená, může se srazit. Promícháme. Přilijeme zpět do polévky.
  • Polévku ochutnáme a případně dokořeníme. Můžeme ozdobit zelenou petrželkou.

Doporučení:

Jelikož „Kyselica“ byla jídlem chudých, v původním receptu nenajdeme uzené maso nebo klobásy. Smetana je také trochu navíc. Smetanu můžete vynechat, nicméně krásně doladí chuť. Občas se doporučuje přidávání sušených švestek nebo hub.

Email na hobby kuchaře

info@receptarna.cz

Štítky receptu

Dieta nebo omezení Vegetariánský
Pokrm Zeleninový