BEZLEPKOVÝ KVÁSKOVÝ CHLÉB
- Snadné, ale nezoufejte, pokud se nepovede na poprvé.
- Doba přípravy 2 dny (včetně čekání na kvásek)
SUROVINY:
Kvásek
- 1 lžíce ovesné mouky bez lepku
- 1 lžíce rýžové mouky
- 1 lžíce kukuřičné mouky
- teplá voda nejméně 8 lžic
Dále budeme potřebovat:
- 1/2 hrnku ovesné mouky bez lepku
- 1/2 hrnku rýžové mouky
- 1/2 hrnku kukuřičné mouky
- 1/4 hrnku Psyllium
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička rozmarýnu
- 1 lžička soli
- teplá voda
POSTUP PŘÍPRAVY:
- Nejdříve si připravíme kvásek smícháním mouky s vodou. Přikryjeme potravinářskou folií a necháme na teplém místě pracovat. Trvá to dlouho. 12 hodin, den. Těžké odhadnout, prostě budeme čekat. Několikrát se mi nepovedl, přiznávám…
- Jakmile se objeví bubliny a vidíme, že tam něco žije, vypadá to jako pěna, můžeme pracovat dále.
- Nezoufejte, když se kvásek na poprvé nezdaří. Zkoušejme a ono to vyjde:-).
- Jakmile máme kvásek hotov, dáme do mísy mouky, osolíme a přidáme koření. Promícháme.
- Psyllium dáme do sklenice 0,2 l a zalijeme teplou vodou. Rozmícháme a necháme pár minut bobtnat.
- Kvásek smícháme s moukami a přidáme také nabobtnalé Psyllium. Vše hněteme vařečkou, pokud je těsto řídké přidáme mouku, pokud naopak tuhé, přidáme teplou vodu.
- Následně přikryjeme mísu a necháme kynout, nejlépe přes noc na teplém místě.
- Ráno rozehřejeme troubu na 220 °C nebo můžeme péct i v remosce.
- Pečeme asi 45 minut.
Bezlepkový chléb bude samozřejmě jiný, než klasický žitno-pšeničný. Už těsto má jinou konzistenci, není vláčné. Je prostě jiné. Pokud se nepovede na poprvé, tak se nenechejme odradit. Nechtěla jsem do těsta dávat žádné chemikálie a ono to jde i bez nich. Tak hodně štěstí, ale pokud se povede, máte se na co těšit. Je vláčný a chutný. Pořádně si propečte kůrku.
Email na hobby kuchaře
info@receptarna.czŠtítky receptu
Dieta nebo omezení | Bez laktózy, Bezlepkový, Pro děti, Pro diabetiky, Vegetariánský |
Pokrm | Cereální |