BEZLEPKOVÝ KVÁSKOVÝ CHLÉB Z REMOSKY
- Ne úplně snadné
- Příprava: Kvásek 6 dní, Příprava a pečení 24 hodin
KVÁSEK:
- Rýžová mouka
- Voda
PŘÍPRAVA KVÁSKU:
- Do sklenice/misky smícháme 3 lžíce rýžové mouky s vlažnou vodou na konzistenci hořčice. Přikryjeme papírovou utěrkou a dáme na teplé místo (den 1)
- Po 24 hodinách (den 2) přidáme lžíci mouky a vlažné vody a promícháme. Vyměníme papírovou utěrku a necháme na teplém místě.
- Po dalších 24 hodinách (den 3) odebereme 2 lžíce tvořícího se kvásku a přidáme opět 1 lžíci mouky a 1 lžíci vody. Postup opakujeme až do 6 dne.
- 6 den si odebereme 2 lžíce kvásku do uzavíratelné skleničky a dáme do lednice. A z další lžíce se už můžeme připravit chléb.
- Dodržujeme velmi pečlivě hygienu. Kvásek je velmi náchylný na plísně nebo se může zkazit. Pokud se nám to stane, nezoufáme a začneme znova. Mně se to stalo asi 3 krát.
VEČER PŘED VLASTNÍM PEČENÍM:
Den předem si připravíme KVÁSKOVÝ ZÁKLAD. Postup je následující:
- 1 hrnek bezlepkové mouky Jizerka (zlatá)
- 1 lžíce bezlepkového kvásku
- 3/4 hrnku vlažné vody.
Vše smícháme ve skleněné míse, přikryjeme potravinářskou folií a necháme přes noc pracovat.
Na spařená semínka si připravíme:
- 2 lžíce hnědého lněného semínka
- 2 lžíce zlatého lněného semínka
- 2 lžíce sezamového semínka
- 2 lžíce slunečnicových semínek
Vše dáme do keramické nebo skleněné mísy, spaříme horkou vodou, asi 1 cm nad semínka. Vodu tam necháme. Zakryjeme potravinářskou folií a necháme opět do druhého dne pracovat.
DEN, KDY BUDEME PÉCT SI PŘIPRAVÍME NÁSLEDUJÍCÍ SUROVINY:
- 1 hrnek buď Jizerky nebo si smícháme vlastní mix. Já jsem použila stejné díly rýžové, pohankové, lněné a ovesné bezlepkové mouky.
- 2 lžičky soli
- 2 lžíce oleje z vlašských ořechů
- 1 lžíce kmínu
- 1 lžička rozmarýnu
- a cca. 3/4 hrnku vlažné vody, podle toho jak budou mouky nasákavé.
A POSTUPUJEME NÁSLEDOVNĚ:
- Kváskový základ smícháme se spařenými semínky.
- Následně přidáme vodu, mouku, kterou jsem smíchali s kořením a olej. Vše dobře propracujeme.
- Těsto necháme pod čistou utěrkou odpočinou alespoň jednu hodinu.
- Následně dáme těsto na pomoučený vál a pořádně prohněteme. Ručně. Stejně jako při přípravě lepkového chleba. Bezlepkový se ovšem lepí, musíme pracovat rychle. Pomohou nám pomoučené ruce.
- Jakmile jsme s těstem spokojeni, vytvoříme kouli, kterou dáme do pomoučené ošatky.
- Necháme opět kynout. Klidně i 2 hodiny.
- Následně dáme do remosky (nebo trouby) a pečeme cca. 1 hodinu.
Email na hobby kuchaře
info@receptarna.czŠtítky receptu
Dieta nebo omezení | Bez laktózy, Bezlepkový, Vegetariánský |
Pokrm | Cereální |