BEZLEPKOVÝ SEMÍNKOVÝ CHLÉB

  • Velmi snadné
  • Na přípravu jednoho bochníku (menší)

SUROVINY:

  • 1 hrnek bezlepkové mouky (Variabilní – koupená směs nebo si namíchejte sami. Já jsem použila kukuřičnou, rýžovou, rýžovou celozrnnou a lněnou.)
  • 1/2 balíčku bezlepkového droždí
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce tučného jogurtu (např. řecký nebo smetanový)
  • 1/2 dl vlažného mléka
  • 1 hrst sezamových semínek
  • 1 hrst slunečnicových semínek
  • 1 lžičky kmínu
  • 2 lžíce olivového oleje

POSTUP PŘÍPRAVY:

  • Z vlažného mléka, droždí, cukru a lžíce mouky založíme kvásek. Tz. všechny suroviny smícháme a necháme na teplém místě, přikryté utěrkou vzejít.
  • Do mísy si dáme všechny suché přísady, včetně koření. Promícháme.
  • Přidáme kvásek opět promícháme a postupně přidáváme jogurt, mléko a olej a vypracujeme těsto.
  • Těsto přikryjeme utěrkou a necháme asi 45 minut kynout. Ideálně těsto dáme do žáruvzdorné keramické nádoby, ve které chleba budeme péci.
  • Troubu si rozehřejeme na 200 °C a jakmile jsme máme těsto vykynulé pečeme asi 45 minut a necháme vychladnout na mřížce.

Pozor!

Doporučuji nepéct do zásoby. Raději pečte každý druhý den. Bezlepkové pečivo je prostě jiné než s lepkem.

Profilová fotografie Vaří
receptarna.cz

Online kuchařka

Praha, Jaromírova 588/32

Email na hobby kuchaře

info@receptarna.cz

Štítky receptu

Dieta nebo omezení Bezlepkový, Vegetariánský
Pokrm Cereální