BEZLEPKOVÝ SEMÍNKOVÝ CHLÉB
- Velmi snadné
- Na přípravu jednoho bochníku (menší)
SUROVINY:
- 1 hrnek bezlepkové mouky (Variabilní – koupená směs nebo si namíchejte sami. Já jsem použila kukuřičnou, rýžovou, rýžovou celozrnnou a lněnou.)
- 1/2 balíčku bezlepkového droždí
- 1 lžička třtinového cukru
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce tučného jogurtu (např. řecký nebo smetanový)
- 1/2 dl vlažného mléka
- 1 hrst sezamových semínek
- 1 hrst slunečnicových semínek
- 1 lžičky kmínu
- 2 lžíce olivového oleje
POSTUP PŘÍPRAVY:
- Z vlažného mléka, droždí, cukru a lžíce mouky založíme kvásek. Tz. všechny suroviny smícháme a necháme na teplém místě, přikryté utěrkou vzejít.
- Do mísy si dáme všechny suché přísady, včetně koření. Promícháme.
- Přidáme kvásek opět promícháme a postupně přidáváme jogurt, mléko a olej a vypracujeme těsto.
- Těsto přikryjeme utěrkou a necháme asi 45 minut kynout. Ideálně těsto dáme do žáruvzdorné keramické nádoby, ve které chleba budeme péci.
- Troubu si rozehřejeme na 200 °C a jakmile jsme máme těsto vykynulé pečeme asi 45 minut a necháme vychladnout na mřížce.
Pozor!
Doporučuji nepéct do zásoby. Raději pečte každý druhý den. Bezlepkové pečivo je prostě jiné než s lepkem.
Email na hobby kuchaře
info@receptarna.czŠtítky receptu
Dieta nebo omezení | Bezlepkový, Vegetariánský |
Pokrm | Cereální |