BIRYANI VEGETARIÁNSKÉ
- Pro středně pokročilé, náročné na suroviny
- Příprava 1 hodina
SUROVINY (4 porce):
Zeleninový základ:
- 1 ½ hrnek rýže basmati v prémiové kvalitě
- 1 brambora
- 2 mrkve
- ¼ brokolice
- 1 hrnek zelených fazolových lusků
- 1 velká cibule, může být červená
- 1 rajče
- 1 zelená chilli paprička
Koření:
- 1 bobkový list
- 4 ks zeleného kardamonu
- 1 hvězdička anýzu
- 1 skořice (celá)
- 6 ks hřebíčků
- 1 lžička římského kmínu (mletý)
- 1 lžíce koření biryani
- ½ lžičky mletého chilli
- 1 hrst máty
- 1 hrst koriandru
- 1 lžíce zázvorové pasty
- 1 lžíce česnekové pasty
- sůl a pepř
Tekutiny:
- 1 hrnek kokosového mléka
- 2 hrnky vody nebo zeleninového vývaru
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 1 lžíce citronové šťávy
- olej, ne olivový
Další suroviny:
- kešu ořechy na ozdobu
- koriandr a máta na dozdobení
- bílý jogurt k podávání
POSTUP PŘÍPRAVY:
- Pečlivě si připravíme všechny ingredience. Očistíme a nakrájíme zeleninu, propláchneme rýži. Budeme postupovat přesně podle receptu, jinak se nám výsledný pokrm nemusí podařit.
- Do hrnce si dáme olej, necháme rozehřát a přidáme bobkový list, anýz, skořici, kardamon a hřebíček. Smažíme, až koření začne praskat a vonět.
- Přidáme na jemno nakrájenou cibuli a zelené chilli. Necháme restovat dozlatova. Poté přidáme zázvorovou a česnekovou pastu. Restujeme tak dlouho, až cítíme libou vůni, trvá to asi 1 minutu. Pasty se dají koupit hotové nebo si je prostě uděláme tak, že umeleme česnek a zázvor na pastu.
- Dále přidáme nakrájenou zeleninu a vše opět restujeme, ale dáváme pozor, ať se nám nic nepřipálí. Bude to trvat asi 2 minuty.
- Následně přidáme nadrobno nakrájené rajče, jogurt, citronovou šťávu, osolíme, opepříme, přidáme koření biryani, chilli a římský kmín, nakrájenou mátu a koriandr. Vše rychle orestujeme a počkáme, až směs začne opět hezky vonět, bez syrového nádechu z rajčete.
- Nyní přijde čas na rýži, kterou přidáme k zelenině, dobře promícháme, necháme asi minutu společně smažit a nakonec vše zalijeme kokosovým mlékem, vodou nebo vývarem. Můžeme ještě lehce dosolit.
- Hrnec přikryjeme poklicí, stáhneme plamen a necháme pomalu vše dusit. Není potřeba se o pokrm starat, jen sledujeme, že se nám nic nepřipaluje. Pokrm je hotov, jakmile se tekutina vsákne do rýže a rýže bude měkká. Biryani lze připravit také v remosce nebo „papiňáku“, tam to půjde rychleji.
Podáváme posypané ořechy kešu, bylinkami a s bílým jogurtem. Biryani je velmi pikantní, až pálivé. Pokud to s chilli přeženeme nebo nejsme na Indickou kuchyni zvyklí, chuť neutralizujeme bílým jogurtem.
Email na hobby kuchaře
info@receptarna.czŠtítky receptu
Dieta nebo omezení | Bez laktózy, Bezlepkový, Vegetariánský |
Pokrm | Zeleninový |