BIRYANI VEGETARIÁNSKÉ

  • Pro středně pokročilé, náročné na suroviny
  • Příprava 1 hodina

SUROVINY (4 porce):

Zeleninový základ:

  • 1 ½ hrnek rýže basmati v prémiové kvalitě
  • 1 brambora
  • 2 mrkve
  • ¼ brokolice
  • 1 hrnek zelených fazolových lusků
  • 1 velká cibule, může být červená
  • 1 rajče
  • 1 zelená chilli paprička

Koření:

  • 1 bobkový list
  • 4 ks zeleného kardamonu
  • 1 hvězdička anýzu
  • 1 skořice (celá)
  • 6 ks hřebíčků
  • 1 lžička římského kmínu (mletý)
  • 1 lžíce koření biryani
  • ½ lžičky mletého chilli
  • 1 hrst máty
  • 1 hrst koriandru
  • 1 lžíce zázvorové pasty
  • 1 lžíce česnekové pasty
  • sůl a pepř

Tekutiny:

  • 1 hrnek kokosového mléka
  • 2 hrnky vody nebo zeleninového vývaru
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • olej, ne olivový

Další suroviny:

  • kešu ořechy na ozdobu
  • koriandr a máta na dozdobení
  • bílý jogurt k podávání

POSTUP PŘÍPRAVY:

  • Pečlivě si připravíme všechny ingredience. Očistíme a nakrájíme zeleninu, propláchneme rýži. Budeme postupovat přesně podle receptu, jinak se nám výsledný pokrm nemusí podařit.
  • Do hrnce si dáme olej, necháme rozehřát a přidáme bobkový list, anýz, skořici, kardamon a hřebíček. Smažíme, až koření začne praskat a vonět.
  • Přidáme na jemno nakrájenou cibuli a zelené chilli. Necháme restovat dozlatova. Poté přidáme zázvorovou a česnekovou pastu. Restujeme tak dlouho, až cítíme libou vůni, trvá to asi 1 minutu. Pasty se dají koupit hotové nebo si je prostě uděláme tak, že umeleme česnek a zázvor na pastu.
  • Dále přidáme nakrájenou zeleninu a vše opět restujeme, ale dáváme pozor, ať se nám nic nepřipálí. Bude to trvat asi 2 minuty.
  • Následně přidáme nadrobno nakrájené rajče, jogurt, citronovou šťávu, osolíme, opepříme, přidáme koření biryani, chilli a římský kmín, nakrájenou mátu a koriandr. Vše rychle orestujeme a počkáme, až směs začne opět hezky vonět, bez syrového nádechu z rajčete.
  • Nyní přijde čas na rýži, kterou přidáme k zelenině, dobře promícháme, necháme asi minutu společně smažit a nakonec vše zalijeme kokosovým mlékem, vodou nebo vývarem. Můžeme ještě lehce dosolit.
  • Hrnec přikryjeme poklicí, stáhneme plamen a necháme pomalu vše dusit. Není potřeba se o pokrm starat, jen sledujeme, že se nám nic nepřipaluje. Pokrm je hotov, jakmile se tekutina vsákne do rýže a rýže bude měkká. Biryani lze připravit také v remosce nebo „papiňáku“, tam to půjde rychleji.

Podáváme posypané ořechy kešu, bylinkami a s bílým jogurtem. Biryani je velmi pikantní, až pálivé. Pokud to s chilli přeženeme nebo nejsme na Indickou kuchyni zvyklí, chuť neutralizujeme bílým jogurtem.

Profilová fotografie Vaří
receptarna.cz

Online kuchařka

Praha, Jaromírova 588/32

Email na hobby kuchaře

info@receptarna.cz

Štítky receptu

Dieta nebo omezení Bez laktózy, Bezlepkový, Vegetariánský
Pokrm Zeleninový