ČAPÁTÍ (placky)

  • Velmi snadné
  • Příprava 15 minut

Suroviny na přípravu 6 placek:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 120 ml vlažné vody
  • 2 lžíce oleje (ne olivový)
  • špetka soli
  • lžíce přepuštěného másla

Příprava:

  • Mouku smícháme s olejem, vodou a solí. Vypracujeme tuhé těsto. Těsto hněteme na válu, rukama.
  • Z těsta vytvoříme váleček, který rozdělíme na 6 dílů. Z těchto dílů uděláme kuličky, které následně rozválíme válečkem na placky. Jelikož je v těstě olej, není potřeba na vál dávat mouku. Placky by měly být asi 1 mm tenké, snažíme se je vyválet do kulata.
  • Rozehřejeme si nepřilnavou pánev. Čapátí pečeme na sucho, trvá to poměrně krátce. Čapátí se začne nafukovat, což je signálem obrácení.
  • Po upečení čapátí potřeme máslem a uchováváme pod alobalem nebo na teplém místě, popř. ihned podáváme s kari, čočkou, marmeládou apod.

Čapátí se konzumuje převážně v Indii. Indové konzumují čapátí s kari, převážně vegetariánským, čočkou, nebo i na sladko. Pokud se čapátí rozhodnete vyzkoušet, doporučujeme otestovat naše recepty na kari, které jsou přizpůsobeny Evropanům. Čapátí se ovšem konzumuje rukama (pravou rukou), bez příboru. Trhá se na kousky, do kterých se bere maso nebo zelenina a namáčí se do omáček. Stojí za to vyzkoušet, jak stolují Indové, neboť budete překvapeni, jaký je rozdíl v chuti při „ruční“ variantě.

Profilová fotografie Vaří
receptarna.cz

Online kuchařka

Praha, Jaromírova 588/32

Email na hobby kuchaře

info@receptarna.cz

Štítky receptu

Dieta nebo omezení Pro děti, Vegetariánský
Pokrm Cereální