CHEESE CAKE
- Malinko složitější na přípravu, nutno dodržet přesně postup
- Příprava 3 hodiny. Vychlazení, nejlépe přes noc
SUROVINY:
- 900 g termizovaného sýra např. Lučina, Žervé apod.
- 1 hrnek třtinového cukru
- špetka soli
- 4 velká vejce
- 2 lžíce zakysané smetany (tučné)
- 2 lžíce velmi tučné smetany na šlehání
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 balení máslových sušenek
- 2 lžíce másla
CO DÁL SI PŘIPRAVIT:
- Dortovou formu
- Alobal na zabalení dortové formy
- Hrneček nebo misku, do které dáme vodu při pečení
PŘED TÍM NEŽ SE PUSTÍME DO PEČENÍ:
U Cheese Cake není čas na experimenty a vyplatí se zapamatovat si následující:
- Suroviny na přípravu mají pokojovou teplotu.
- Postupujeme přesně podle receptu.
- Sledujeme teplotu trouby a máme nastavené stopky.
- Troubu zásadně neotvíráme při pečení.
- Nesmíme Cheese Cake přešlehat, raději hmotu na Cheese Cake zpracováváme ručně.
- Nespěcháme při ochlazování Cheese Cake.
POSTUP PŘÍPRAVY:
- Troubu si předehřejeme na 200 °C. Dortovou troubu si vymažeme máslem a z vnějšku obalíme alobalem.
- Nejdříve si v mixeru nebo v mikrotenovém sáčku s pomocí válečku rozdrtíme sušenky. K sušenkám přidáme máslo, které jsme si rozpustili. Sušenkovou hmotu rozprostřeme na dno formy a přitlačíme, např. skleničkou.
- Dáme péci do trouby na 10 min.. Poté krustu vyndáme a necháme vychladnout. Troubu stáhneme na 160 °C a do trouby si dáme také hrnek s vodou.
- Mezitím si vyšleháme sýr společně s cukrem a solí. Nešleháme dlouho, potřebujeme vše jen spojit. Postupně do sýrové hmoty zapracujeme vejce. Jedno po druhé a mícháme již „ručně“. Přidáme zakysanou i smetanu na šlehání a nakonec také škrob.
- Hmotu přelijeme do formy a dáme na 1 hodinu do trouby péci. Troubu neotevíráme! Po 1 hodině troubu vypneme a necháme Cheese Cake pomalu dojít. Po další hodině troubu maličko otevřeme a pokračujeme v chlazení asi 30 minut. Poté necháme troubu otevřenou, až je Cheese Case vlažný.
- Nakonec formu pokryjeme potravinářskou folií, nesmí se dotýkat koláče a dáme do lednice, nejlépe přes noc, vychladit.
- Krájíme až po vychlazení.