CIZRNOVÁ POLÉVKA
- Velmi snadné
- Příprava 10 minut, vaření 20 minut
Cizrna neboli římský hrách je výtečná luštěnina. Její oříšková chuť je lahodná a mimo polévky se hodí do pomazánek (humus), omáček nebo salátů.
SUROVINY na 4 porce:
- Cizrna, 1 hrnek v suchém stavu nebo vařená v konzervě
- Brambory, 2 větší
- 1 ks cibule
- 2 stroužky česneku
- 800 ml vývaru nebo vody
- 2 lžíce oleje (jedno druhový, může být olivový)
- Koření: sůl, pepř, římský kmín, libeček (čerstvý)
- Kysaná smetana k podávání
POSTUP PŘÍPRAVY:
Cizrnu namočíme přes noc a uvaříme do měkka. Trvá to docela dlouho. Pro úsporu času a energie, doporučuji, koupit si cizrnu uvařenou v konzervě. Koupíte také v bio kvalitě. Nakrájíme si cibulku nadrobno, brambory na kostičky a nasekáme česnek. Rozpálíme si olej a orestujeme cibuli a česnek do zlatova. Poté přidáme římský kmín a necháme rozvonět. Následně přidáme brambory, které krátce orestujeme, poté přidáme cizrnu a vše zalijeme vývarem nebo vodou. Osolíme, opepříme. Vaříme do změknutí brambor asi 10 min.. Přidáme libeček a nakonec polévku dozdobíme kysanou smetanou.
Doporučení
Pokud se vám zdá polévka málo hustá, lze ji částečně rozmixovat nebo přidat hrst ovesných vloček, které krátce povaříte.
Email na hobby kuchaře
info@receptarna.czŠtítky receptu
Dieta nebo omezení | Pro děti, Pro diabetiky, Vegetariánský |
Pokrm | Luštěninový, Zeleninový |