JEHNĚČÍ KARI

  • Náročné na suroviny a pro pokročilé hobby kuchaře
  • Příprava 1,5 hodiny

SUROVINY:

  • Jehněčí maso (kýta)
  • Cibule a česnek
  • Zelené fazolky (menší miska)
  • Olej NE olivový
  • Voda nebo vývar
  • Kokosové mléko (nemusí být)
  • Koření: sůl, pepř, kari pasta (zelená) – lžíce (čím více pasty dáte, tím bude pokrm pálivější), římský kmín celý – lžička, skořice celá 1 ks, kari lístky 3 ks (nemusí být)

DOPORUČENÍ:

Jehněčí maso, pokud možno, kupte od lokálního chovatele nebo z farmy, popř. bio farmy. Před tím než nakoupíte, běžte se podívat, jak je o zvířata postaráno. Poctivý chovatel vám svá zvířata velmi rád ukáže. Všímejte si hlavně čistoty a spokojenosti zvířat. Pokud nemáte rádi typické aroma jehněčího, prostě zvolte jiné maso. Tento recept se hodí také na přípravu kuřecího, vepřového nebo hovězího kari. Ovšem dle mého názoru nejlépe chutná právě z jehněčího.

POSTUP PŘÍPRAVY:

Maso velmi pečlivě očistíme, odblaníme a rozporcujeme. Nakrájíme na kousky asi 2 – 3 cm. Ze střední jehněčí kýty získáte asi ¾ kg masa. Pořiďte si velmi ostrý nůž a chce to také trošku šikovnosti. Pro kuchaře začátečníky není vhodné, se do čištění a vykosťování jehněčího masa pouštět. Maso důkladně osolte a opepřete. Nakrájejte cibuli a nasekejte česnek. Na porci masa použijte asi ½ porce cibule a cca. 2–3 nasekané stroužky česneku. Připravte si koření a vývar (vodu) na podlití. Do nepřilnavého hrnce dáme asi 2 lžíce oleje (jedno druhový, nejlépe řepkový), olej rozpálíme a přidáme nakrájené, osolené a opepřené maso. Zprudka restujeme, až se nám maso zatáhne. Poté maso vyjmeme, necháme na teplém místě. Do výpeku dáme cibuli s česnekem a restujeme do růžova. Jakmile bude cibule růžová, přidáme kari pastu, skořici, kari lístky a římský kmín. Necháme rozvonět, trvá to asi minutu a vrátíme maso zpět do hrnce. Vše podlijeme vývarem a necháme dusit na mírném ohni, trvá to asi hodinu i déle. Nakonec přidáme pro zjemnění kokosové mléko (nemusí být) a zelené fazolky, které jen krátce povaříme.

PŘÍLOHA:

Jako přílohu doporučuji rýži basmati. Prosím, nepodávejte s jasmínovou rýží, ke kari se tato rýže nehodí.

Profilová fotografie Vaří
receptarna.cz

Online kuchařka

Praha, Jaromírova 588/32

Email na hobby kuchaře

info@receptarna.cz

Štítky receptu

Dieta nebo omezení Bezlepkový
Pokrm Masový, Zeleninový