KAPŘÍ HRANOLKY
S KROUPOVOU KAŠÍ A ČESNEKOVOU MAJONÉZOU
- Snadné
- Příprava a vaření 40 minut
Kapří hranolky jsou velmi populární v jižních Čechách. Na každém rohu vás na ně budou lákat. Příprava je snadná. Budou ladit s bramborovou kaší s kroupami, doporučuji použít špaldové kroupy. A jako pomyslnou třešničku na dortu si připravíme česnekovou majonézu. Tento recept bude chutnat i tomu, kdo kapra nerad!
Suroviny pro 4 osoby:
KAPŘÍ HRANOLKY:
- Kapří filet (bez kůže, kostí a nakrájený na hranolky)
- Koření (sůl, pepř, drcený kmín, 1 čili paprička – rozdrcená, mletá paprika)
- 2 lžíce hladké mouky
- Olej na smažení (ne olivový)
KROUPOVÁ KAŠE:
- 5 brambor
- 1 hrnek špaldových krup
- 1 dl mléka
- lžíce másla
- Koření: sůl, kmín, libeček
ČESNEKOVÁ MAJONÉZA:
- 6 lžic majonézy
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce nasekané petrželky
- 1 lžíce citronové nebo limetové šťávy
Postup přípravy:
- Rybu nakrájíme na hranolky. Osolíme a opepříme. Připravíme si zbylou směs koření, které promícháme s moukou. Poté rybu, těsně před smažením, v kořeněné mouce obalíme.
- Před smažením ryby si uvaříme kroupy v osolené vodě, dle návodu.
- Zároveň si uvaříme brambory v osolené vodě s kmínem a libečkem. Vodu slijeme, brambory rozmačkáme s máslem a teplým mlékem. Nakonec přidáme kroupy a promícháme. Kaše nemusí být úplně hladká.
- Majonézu, česnek, petrželku a citronovou šťávu promícháme.
- Rybu smažíme ve větším množství oleje.
Doporučení:
Kapří hranolky skvěle chutnají také s čerstvým chlebem a zeleninovým salátem.
Email na hobby kuchaře
info@receptarna.czŠtítky receptu
Dieta nebo omezení | Pro děti |
Pokrm | Masový, Zeleninový |