CHLÉB KVÁSKOVÝ

  • Pro zkušenější hobby kuchaře a pekaře
  • Příprava včetně pečení 2 – 3 hodiny

Chléb se peče ve dvou fázích. Základní surovinou pro kváskový chléb je žitný kvásek, který si můžeme připravit dle našeho receptu v sekci „Ostatní recepty“ nebo pokud nemáme čas, popř. už se nám to párkrát nepovedlo, kvásek si koupíme v pekárně nebo požádáme přátele.

Suroviny na přípravu 1 malého bochníku, fáze č. 1:

  • 50 g žitného kvásku
  • 75 g mouky (žitná a pšeničná)
  • 75 g vody, vlažná

Postup přípravy ve fázi č. 1:

  1. Kvásek a ostatní suroviny si odvážíme a dáme do mísy. Zpracujeme v tužší kaši.
  2. Přikryjeme potravinářskou folií a necháme přes noc pracovat.

Suroviny na fázi č. 2:

  • kvásková směs z předešlého dne (fáze č. 1)
  • 250 g mouky mix žitná a pšeničná
  • vlažná voda asi 1 – 2 dcl, přiléváme dle potřeby
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička kmínu

Postup přípravy chleba:

  • Suroviny smícháme a uhněteme v kompakní těsto. Děláme to na válu a pracujeme čistýma rukama.
  • Po vyhnětení dáme chléb do ošatky, kterou vysypeme moukou. Pokud ošatku nemáme, dáme si do mísy čistou utěrku a pomoučíme si ji. Z těsta uděláme kouli, dáme do ošatky a necháme kynout. Trvá to asi 1 až 1,5 hodiny.
  • Po vykynutí dáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 250 °C asi 45 minut.

Profilová fotografie Vaří
receptarna.cz

Online kuchařka

Praha, Jaromírova 588/32

Email na hobby kuchaře

info@receptarna.cz

Štítky receptu

Dieta nebo omezení Bez laktózy, Pro děti, Pro diabetiky, Vegetariánský
Pokrm Cereální