CHLÉB KVÁSKOVÝ
- Pro zkušenější hobby kuchaře a pekaře
- Příprava včetně pečení 2 – 3 hodiny
Chléb se peče ve dvou fázích. Základní surovinou pro kváskový chléb je žitný kvásek, který si můžeme připravit dle našeho receptu v sekci „Ostatní recepty“ nebo pokud nemáme čas, popř. už se nám to párkrát nepovedlo, kvásek si koupíme v pekárně nebo požádáme přátele.
Suroviny na přípravu 1 malého bochníku, fáze č. 1:
- 50 g žitného kvásku
- 75 g mouky (žitná a pšeničná)
- 75 g vody, vlažná
Postup přípravy ve fázi č. 1:
- Kvásek a ostatní suroviny si odvážíme a dáme do mísy. Zpracujeme v tužší kaši.
- Přikryjeme potravinářskou folií a necháme přes noc pracovat.
Suroviny na fázi č. 2:
- kvásková směs z předešlého dne (fáze č. 1)
- 250 g mouky mix žitná a pšeničná
- vlažná voda asi 1 – 2 dcl, přiléváme dle potřeby
- 1 lžička soli
- 1 lžička kmínu
Postup přípravy chleba:
- Suroviny smícháme a uhněteme v kompakní těsto. Děláme to na válu a pracujeme čistýma rukama.
- Po vyhnětení dáme chléb do ošatky, kterou vysypeme moukou. Pokud ošatku nemáme, dáme si do mísy čistou utěrku a pomoučíme si ji. Z těsta uděláme kouli, dáme do ošatky a necháme kynout. Trvá to asi 1 až 1,5 hodiny.
- Po vykynutí dáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 250 °C asi 45 minut.
Email na hobby kuchaře
info@receptarna.czŠtítky receptu
Dieta nebo omezení | Bez laktózy, Pro děti, Pro diabetiky, Vegetariánský |
Pokrm | Cereální |