CHLÉB KVÁSKOVÝ (3 mouky)

  • Pro zkušenější hobby kuchaře a pekaře
  • Příprava včetně pečení 2 – 3 hodiny

Suroviny na před přípravu 1 malého bochníku (fáze 1):

  • 50 g kvásku (recept v sekci ostatní recepty)
  • 75 g mouky (žitná a pšeničná)
  • 75 g vlažné vody

Postup přípravy:

  1. Kvásek a ostatní suroviny si odvážíme a dáme do mísy. Zpracujeme v tužší kaši.
  2. Přikryjeme potravinářskou folií a necháme přes noc pracovat.

Suroviny na vlastní chléb:

  • kvásková před-příprava (fáze 1)
  • 250 g mouky mix žitné, pšeničné chlebové a špaldové (stejné díly)
  • vlažná voda asi 1 – 2 dcl přiléváme dle potřeby
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička kmínu

Postup přípravy chleba:

  • Suroviny smícháme a uhněteme chléb. Děláme to na válu a pracujeme čistýma rukama. Musíme pracovat poměrně intenzivně, nejde to zrovna lehce. Hněteme alespoň 10 minut.
  • Po vyhnětení dáme chléb do ošatky, kterou vysypeme moukou. Z těsta uděláme kouli, dáme do ošatky a necháme kynout. Trvá to asi 1 až 1,5 hodiny. Pro chléb vláčný a lahodný, po vykynutí, znovu prohněteme.
  • Po vykynutí dáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 250 °C asi 30 – 40 minut. Že je chléb upečený, poznáme podle dutého zvuku při poklepání na chleba. Chléb necháme vychladnout na mřížce.

Profilová fotografie Vaří
receptarna.cz

Online kuchařka

Praha, Jaromírova 588/32

Email na hobby kuchaře

info@receptarna.cz

Štítky receptu

Dieta nebo omezení Bez laktózy, Vegetariánský
Pokrm Cereální