CHLÉB KVÁSKOVÝ (3 mouky)
- Pro zkušenější hobby kuchaře a pekaře
- Příprava včetně pečení 2 – 3 hodiny
Suroviny na před přípravu 1 malého bochníku (fáze 1):
- 50 g kvásku (recept v sekci ostatní recepty)
- 75 g mouky (žitná a pšeničná)
- 75 g vlažné vody
Postup přípravy:
- Kvásek a ostatní suroviny si odvážíme a dáme do mísy. Zpracujeme v tužší kaši.
- Přikryjeme potravinářskou folií a necháme přes noc pracovat.
Suroviny na vlastní chléb:
- kvásková před-příprava (fáze 1)
- 250 g mouky mix žitné, pšeničné chlebové a špaldové (stejné díly)
- vlažná voda asi 1 – 2 dcl přiléváme dle potřeby
- 1 lžička soli
- 1 lžička kmínu
Postup přípravy chleba:
- Suroviny smícháme a uhněteme chléb. Děláme to na válu a pracujeme čistýma rukama. Musíme pracovat poměrně intenzivně, nejde to zrovna lehce. Hněteme alespoň 10 minut.
- Po vyhnětení dáme chléb do ošatky, kterou vysypeme moukou. Z těsta uděláme kouli, dáme do ošatky a necháme kynout. Trvá to asi 1 až 1,5 hodiny. Pro chléb vláčný a lahodný, po vykynutí, znovu prohněteme.
- Po vykynutí dáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 250 °C asi 30 – 40 minut. Že je chléb upečený, poznáme podle dutého zvuku při poklepání na chleba. Chléb necháme vychladnout na mřížce.
Email na hobby kuchaře
info@receptarna.czŠtítky receptu
Dieta nebo omezení | Bez laktózy, Vegetariánský |
Pokrm | Cereální |