LOSOSOVITÝ PSTRUH S CITRONOVOU OMÁČKOU
- Velmi snadné
- Příprava 20 minut
Suroviny pro 4 osoby:
Ryba:
- 4 porce lososovitého pstruha
- sůl, pepř
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 citron
Citronová omáčka:
- 2 dl rybího vývaru
- 1 dl smetany na šlehání
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce másla (studené)
- 2 lžíce nasekané petrželky
- sůl, pepř
Postup přípravy:
Ryba:
- Rybu si nakrájíme na 4 porce, osolíme a opepříme, necháme odpočívat stranou. Osmažíme na pánvi potřené olivovým olejem, jakmile budeme mít hotovou omáčku.
Omáčka:
- Rybí vývar si necháme zredukovat na 1/3 (necháme odvařit 2/3 z obsahu, vznikne nám velmi koncentrovaný vývar). Smetanu si smícháme s citronovou šťávou – pozor na teplotu, smetana by měla mít pokojovou teplotu, jinak se může srazit.
- Po zredukování vývaru zašleháme smetanu s citronem, osolíme, opepříme a necháme velmi krátce prohřát.
- Nakonec zašleháme studené máslo. Přidáme najemno nasekanou petrželku.
Podáváme se salátem, brambory nebo třeba pyré z kořenové zeleniny.