MAKOVÉ BEZLEPKOVÉ HOUSKY
Tyto makové housky jsou velmi výživné. Použila jsem mandle, tučný tvaroh a jako obvykle má oblíbená semínka.
- Snadné, ale náročné na suroviny.
- Doba přípravy včetně kynutí a pečení cca. 2 hodiny.
Suroviny:
- 1/2 balení bezlepkového droždí
- 5 lžic vlažného mléka
- 1 lžíce pohankové mouky
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 hrnek mixu bezlepkových muk nebo koupeného mixu (já jsem použila mix kokosové, pohankové, rýžové, aramantové, kukuřičné, konopné)
- 1 lžíce psyllia
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce Chia semínek
- 1 hrnek semínek dle vlastního uvážení včetně 1/2 balení plátků mandlí a 1 lžíce máku
- mák na obalení housek
- 1 tučná tvaroh
- 1 lžička soli
- na špičku nože Xantan
Postup přípravy:
- Z mléka, droždí, mouky a cukru necháme vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut.
- V troše vlažné vody si necháme nabobtnat Chia semínka a Psyllium. Každé zvlášť.
- Do kvásku přidáme suché a mokré přísady, pořádně musíme těsto zpracovat vařečkou nebo v robotu.
- Těsto musí být tužší.
- Necháme kynout asi 45 minut.
- Vytvarujeme koule, které obalíme mákem.
- Pečeme asi 30 minut při 180 °C (podle velikosti housek).
- Necháme vychladnout na mřížce.
#bezlepku #gluteinfrei #glutenfree #dagmarmatejkova #celiakie #receptarna #receptarnacz #celiarna #celiakarnacz
Email na hobby kuchaře
info@receptarna.czŠtítky receptu
Dieta nebo omezení | Bezlepkový, Pro děti, Vegetariánský |
Pokrm | Cereální |