MEDOVÉ ŘEZY
Tyto medové řezy jsou pouze pro velmi zkušené kuchařky nebo kuchaře. Lehce můžete ztratit nervy a těsto bude putovat do koše. Těsto se špatně zpracovává, je náročné na přípravu a celý dezert není zrovna levný. Pokud překonáte počáteční problémy a nebudete šetřit, můžete se těšit na skvělý chuťový zážitek. Originální recept je ve dvojnádobném množství.
Suroviny:
Medové pláty:
- 1,5 lžíce medu
- 50 g másla
- 75 g cukru
- ½ lžičky jedlé sody
- 1 vejce
- 300 g hladké mouky
Postup přípravy:
Suroviny bez hladké mouky vložíme do hrnce a dáme na sporák, popř. do vodní lázně. Šleháme do konzistence podobné šodó a poté až do vychladnutí. Poté přidáme mouku a vypracujeme těsto, které rozválíme na pečícím papíru. Vyjdou nám 2 placky. Pokud budete používat originální množství (2×) vyjdou vám placky 4. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 5 minut.
Krém:
- ½ l mléka
- 1 vanilkový puding
- 250 g másla
- 100 g cukru
- Kyselejší marmeládu
- Rum (nemusí být)
Postup přípravy:
Puding si uvaříme dle návodu a necháme vychladnout. Změklé máslo vyšleháme s cukrem a zašleháme do něj vychladlý puding. Můžeme přidat kapku rumu. Vychladlé pláty rozpůlíme, budeme mít tedy 4 pláty. Pláty potřeme marmeládou, poté krémem a postup opakujeme. Hotový dezert necháme na chladném místě, nejlépe přes noc rozležet.