MERUŇKOVÝ DŽEM

  • Snadné
  • Příprava 30 minut

SUROVINY:

  • 1 kg zralých meruněk
  • ¼ kg tmavého třtinového cukru
  • 1 celá skořice
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 tobolky kardamonu
  • 6 hřebíčků
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1/2 lžičky soli

POSTUP PŘÍPRAVY:

  • Nejdříve si vymyjeme, řádně, sklenice s víčkem, do kterých džem chceme dát. Doporučuji nechat vymýt v myčce na vysoký stupeň ohřevu a následně ještě prolít vařící vodou. Po důkladném omytí necháme vyschnout.
  • Ovoce důkladně omyjeme a zbavíme pecek.
  • Meruňky nakrájíme.
  • Cukr a sůl necháme v hrnci na středním plameni rozpustit, až vznikne karamel.
  • Poté přidáme koření a ovoce, svižně mícháme, až ovoce pustí šťávu.
  • Necháme na malém plameni vařit, až do zhoustnutí a rozvaření ovoce. Ne úplně na kaši.
  • Nakonec přidáme citronovou šťávu, doladíme sladko-kyselost.
  • Hotový džem nalijeme bezodkladně do sklenic, které uzavřeme a dáme dnem dolů. Necháme zcela vychladnout.

Do džemu nebo marmelád nepřidávám žádnou chemii. Cukr, citronová šťáva konzervují sami o sobě a pokud dodržíme pečlivě hygienu, tedy vymytí sklenic a víček, včetně neolizování vařečky, nemůže se nic stát.

Profilová fotografie Vaří
receptarna.cz

Online kuchařka

Praha, Jaromírova 588/32

Email na hobby kuchaře

info@receptarna.cz

Štítky receptu

Dieta nebo omezení Bez laktózy, Bezlepkový, Pro děti, Vegetariánský
Pokrm Ovocný