MERUŇKOVÝ DŽEM
- Snadné
- Příprava 30 minut
SUROVINY:
- 1 kg zralých meruněk
- ¼ kg tmavého třtinového cukru
- 1 celá skořice
- 1 lžička mleté skořice
- 2 tobolky kardamonu
- 6 hřebíčků
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1/2 lžičky soli
POSTUP PŘÍPRAVY:
- Nejdříve si vymyjeme, řádně, sklenice s víčkem, do kterých džem chceme dát. Doporučuji nechat vymýt v myčce na vysoký stupeň ohřevu a následně ještě prolít vařící vodou. Po důkladném omytí necháme vyschnout.
- Ovoce důkladně omyjeme a zbavíme pecek.
- Meruňky nakrájíme.
- Cukr a sůl necháme v hrnci na středním plameni rozpustit, až vznikne karamel.
- Poté přidáme koření a ovoce, svižně mícháme, až ovoce pustí šťávu.
- Necháme na malém plameni vařit, až do zhoustnutí a rozvaření ovoce. Ne úplně na kaši.
- Nakonec přidáme citronovou šťávu, doladíme sladko-kyselost.
- Hotový džem nalijeme bezodkladně do sklenic, které uzavřeme a dáme dnem dolů. Necháme zcela vychladnout.
Do džemu nebo marmelád nepřidávám žádnou chemii. Cukr, citronová šťáva konzervují sami o sobě a pokud dodržíme pečlivě hygienu, tedy vymytí sklenic a víček, včetně neolizování vařečky, nemůže se nic stát.
Email na hobby kuchaře
info@receptarna.czŠtítky receptu
Dieta nebo omezení | Bez laktózy, Bezlepkový, Pro děti, Vegetariánský |
Pokrm | Ovocný |