POHANKOVÉ RIZOTO S HLÍVOU
- Snadné
- Příprava 30 minut
SUROVINY (2 porce):
- 1 hrnek pohanky
- 2 hrnky vývaru, ideálně zeleninového nebo dle chuti
- 1 balení hlívy ústřičné
- 1 červené cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 hrst zelené petrželky
- 1 lžička kmínu
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
POSTUP PŘÍPRAVY:
- Pohanku si dobře propláchneme studenou vodou a dáme stranou. Cibuli nakrájíme na jemno, česnek na plátky, hlívu nakrájíme na sousta. Nasekáme si petrželku.
- Do hrnce dáme olivový olej, který zahřejeme a přidáme velmi krátce osmahnout kmín. Jakmile kmín začne „praskat“, přidáme cibuli a česnek a rychle restujeme asi 1 minutu.
- Jakmile cibule a česnek chytá barvu zlata, přidáme hlívu, osolíme a opepříme. Počkáme, až hlíva pustí tekutinu. Následně přidáme pohanku, zprudka a rychle orestujeme a zalijeme připraveným vývarem.
- Necháme vařit asi 20 min. až do odpaření tekutiny. Jakmile je pohanka hotová, přidáme petrželku a můžeme podávát.
Pohanka je přirozeně bezlepková, tzv. Pseudo-obilnina. Pro pohankové začátečníky, je nutno uvésti, že má zvláštní aroma. Nemusí, každému, být příjemné. Pohanka se dá použít místo pšeničných krup, ku příkladu, vánoční kuba chutná báječně i z pohanky. K pohance ladí česnek, majoránka, ale je delikátní také jako sladká kaše s medem nebo třeba švestkami.
Email na hobby kuchaře
info@receptarna.czŠtítky receptu
Dieta nebo omezení | Bez laktózy, Bezlepkový, Vegetariánský |