POHANKOVÉ RIZOTO S HLÍVOU

  • Snadné
  • Příprava 30 minut

SUROVINY (2 porce):

  • 1 hrnek pohanky
  • 2 hrnky vývaru, ideálně zeleninového nebo dle chuti
  • 1 balení hlívy ústřičné
  • 1 červené cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 hrst zelené petrželky
  • 1 lžička kmínu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř

POSTUP PŘÍPRAVY:

  • Pohanku si dobře propláchneme studenou vodou a dáme stranou. Cibuli nakrájíme na jemno, česnek na plátky, hlívu nakrájíme na sousta. Nasekáme si petrželku.
  • Do hrnce dáme olivový olej, který zahřejeme a přidáme velmi krátce osmahnout kmín. Jakmile kmín začne „praskat“, přidáme cibuli a česnek a rychle restujeme asi 1 minutu.
  • Jakmile cibule a česnek chytá barvu zlata, přidáme hlívu, osolíme a opepříme. Počkáme, až hlíva pustí tekutinu. Následně přidáme pohanku, zprudka a rychle orestujeme a zalijeme připraveným vývarem.
  • Necháme vařit asi 20 min. až do odpaření tekutiny. Jakmile je pohanka hotová, přidáme petrželku a můžeme podávát.

Pohanka je přirozeně bezlepková, tzv. Pseudo-obilnina. Pro pohankové začátečníky, je nutno uvésti, že má zvláštní aroma. Nemusí, každému, být příjemné. Pohanka se dá použít místo pšeničných krup, ku příkladu, vánoční kuba chutná báječně i z pohanky. K pohance ladí česnek, majoránka, ale je delikátní také jako sladká kaše s medem nebo třeba švestkami.

Profilová fotografie Vaří
receptarna.cz

Online kuchařka

Praha, Jaromírova 588/32

Email na hobby kuchaře

info@receptarna.cz

Štítky receptu

Dieta nebo omezení Bez laktózy, Bezlepkový, Vegetariánský