SLUNEČNICOVÝ BEZLEPKOVÝ CHLÉB

  • Ne úplně snadné
  • Příprava: Kvásek 6 dní, Příprava a pečení 24 hodin

KVÁSEK:

  • Rýžová mouka
  • Voda

PŘÍPRAVA KVÁSKU:

  • Do sklenice/misky smícháme 3 lžíce rýžové mouky s vlažnou vodou na konzistenci hořčice.
  • Přikryjeme papírovou utěrkou nebo víčkem (neuzavírat) a dáme na teplé místo (den 1)
  • Po 24 hodinách (den 2) přidáme lžíci mouky a vlažné vody a promícháme.
  • Vyměníme papírovou utěrku a necháme na teplém místě.
  • Po dalších 24 hodinách (den 3) odebereme 2 lžíce tvořícího se kvásku a přidáme opět 1 lžíci mouky a 1 lžíci vody.
  • Postup opakujeme až do 6 dne.
  • 6 den si odebereme 2 lžíce kvásku do uzavíratelné skleničky a dáme do lednice. A z další lžíce si už můžeme připravit chléb.
  • Dodržujeme velmi pečlivě hygienu. Kvásek je velmi náchylný na plísně nebo se může zkazit. Pokud se nám to stane, nezoufáme a začneme znova. Mně se to stalo asi 3 krát.

VEČER PŘED VLASTNÍM PEČENÍM:

Den předem si připravíme KVÁSKOVÝ ZÁKLAD. Postup je následující:

  • 1 hrnek bezlepkové mouky mix, můžeme namixovat sami, co doma máte nebo koupenou např. Schaer nebo Jizerka apod.
  • 1 lžíce bezlepkového kvásku z lednice
  • 3/4 hrnku vlažné vody.

Vše smícháme ve skleněné míse, přikryjeme potravinářskou folií a necháme přes noc pracovat.

DEN, KDY BUDEME PÉCT SI PŘIPRAVÍME NÁSLEDUJÍCÍ SUROVINY:

  • 1 hrnek koupené bezlepkové mouky nebo si smícháme vlastní mix. Já jsem použila stejné díly rýžové, pohankové, lněné, kokosové bezlepkové mouky.
  • 1 lžíce konopné mouky
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžíce kmínu
  • 1 lžíce psyllia, necháme nabobtnat ve vodě
  • 1 lžíce chia semínek, necháme nabobtnat ve vodě
  • cca. 3/4 hrnku vlažné vody, podle toho jak budou mouky nasákavé
  • 1/2 hrnku slunečnicových semínek a něco navíc na obalení chleba

A POSTUPUJEME NÁSLEDOVNĚ:

  • Kváskový základ smícháme s psylliem, chia semínky, slunečnicovými semínky, moukami a kořením. Vše dobře propracujeme.
  • Těsto necháme pod čistou utěrkou odpočinout alespoň jednu hodinu.
  • Následně dáme těsto na pomoučený vál a pořádně prohněteme. Ručně. Stejně jako při přípravě lepkového chleba. Bezlepkový se ovšem lepí, musíme pracovat rychle. Pomohou nám pomoučené ruce.
  • Jakmile jsme s těstem spokojeni, vytvoříme kouli, obalíme v semínkách a dáme do ošatky.
  • Necháme opět kynout. Klidně 2 hodiny i déle.
  • Následně dáme do remosky (nebo trouby) a pečeme cca. 1 hodinu.

#bezlepku #slunecnicovychleb #gluteinfrei #glutenfree #chleb #kvasek #kvaskokovychleb

Profilová fotografie Vaří
receptarna.cz

Online kuchařka

Praha, Jaromírova 588/32

Email na hobby kuchaře

info@receptarna.cz

Štítky receptu

Dieta nebo omezení Bezlepkový, Vegetariánský
Pokrm Cereální