ŠVESTKOVÝ DŽEM S KARAMELEM

  • Snadné
  • Příprava 30 minut

SUROVINY:

  • 1 kg zralých švestek nebo popř. blum
  • 2 kyselá jablka
  • ¼ kg třtinového cukru
  • 1 celá skořice
  • ½ hvězdičky badiánu
  • 4 tobolky kardamonu
  • 4 lžíce tmavého vinného octa
  • 1 limeta (šťáva z ní)

POSTUP PŘÍPRAVY:

  • Nejdříve si vymyjeme, řádně, sklenice s víčkem, do kterých džem chceme dát. Doporučuji nechat vymýt v myčce na vysoký stupeň ohřevu a následně ještě prolít vařící vodou. Po důkladném omytí necháme vyschnout.
  • Švestky a jablka omyjeme, zbavíme pecek a jádřinců. Nakrájíme jablka na kousky, švestky rozpůlíme.
  • Cukr necháme v hrnci na středním plameni rozpustit, až vznikne karamel. Poté přidáme koření a ovoce, svižně mícháme, až ovoce pustí šťávu. Necháme na malém plameni vařit, až do zhoustnutí a rozvaření ovoce, ne styl „Velká Británie“, tedy totálně rozvařeno. Je fajn, když ovoce jde ještě poznat.
  • Poté přidáme ocet a limetu, doladíme sladko-kyselost. Hotový džem nalijeme bezodkladně do sklenic, které uzavřeme a dáme dnem dolů. Necháme zcela vychladnout.

Do džemu nebo marmelád nepřidávám žádnou chemii. Cukr, ocet i limeta konzervují sami o sobě a pokud dodržíme pečlivě hygienu, tedy vymytí sklenic a víček, včetně neolizování vařečky, nemůže se nic stát.

Profilová fotografie Vaří
receptarna.cz

Online kuchařka

Praha, Jaromírova 588/32

Email na hobby kuchaře

info@receptarna.cz

Štítky receptu

Dieta nebo omezení Bez laktózy, Bezlepkový, Pro děti, Vegetariánský
Pokrm Ovocný