ŠVESTKOVÝ DŽEM S KARAMELEM
- Snadné
- Příprava 30 minut
SUROVINY:
- 1 kg zralých švestek nebo popř. blum
- 2 kyselá jablka
- ¼ kg třtinového cukru
- 1 celá skořice
- ½ hvězdičky badiánu
- 4 tobolky kardamonu
- 4 lžíce tmavého vinného octa
- 1 limeta (šťáva z ní)
POSTUP PŘÍPRAVY:
- Nejdříve si vymyjeme, řádně, sklenice s víčkem, do kterých džem chceme dát. Doporučuji nechat vymýt v myčce na vysoký stupeň ohřevu a následně ještě prolít vařící vodou. Po důkladném omytí necháme vyschnout.
- Švestky a jablka omyjeme, zbavíme pecek a jádřinců. Nakrájíme jablka na kousky, švestky rozpůlíme.
- Cukr necháme v hrnci na středním plameni rozpustit, až vznikne karamel. Poté přidáme koření a ovoce, svižně mícháme, až ovoce pustí šťávu. Necháme na malém plameni vařit, až do zhoustnutí a rozvaření ovoce, ne styl „Velká Británie“, tedy totálně rozvařeno. Je fajn, když ovoce jde ještě poznat.
- Poté přidáme ocet a limetu, doladíme sladko-kyselost. Hotový džem nalijeme bezodkladně do sklenic, které uzavřeme a dáme dnem dolů. Necháme zcela vychladnout.
Do džemu nebo marmelád nepřidávám žádnou chemii. Cukr, ocet i limeta konzervují sami o sobě a pokud dodržíme pečlivě hygienu, tedy vymytí sklenic a víček, včetně neolizování vařečky, nemůže se nic stát.
Email na hobby kuchaře
info@receptarna.czŠtítky receptu
Dieta nebo omezení | Bez laktózy, Bezlepkový, Pro děti, Vegetariánský |
Pokrm | Ovocný |