KUŘE TYMIÁNOVÉ
- Snadné
- Příprava 10 minut, pečení 1 hodina
Kuře s tymiánem, medem a citronem si zcela určitě oblíbíte. Příprava je jednoduchá a výsledek vás jistě potěší. Jen pozor na dodržení postupu, med se velmi rád připaluje.
SUROVINY na 4 porce:
- 1 kuře, popř. můžete použít kuřecí stehna
- 4 větvičky čerstvého tymiánu
- Koření: sůl, pepř, kmín
- lžíce másla
- šťáva z jednoho citronu
- lžíce medu od vašeho včelaře
- 3 dl vody nebo vývaru na podlévání
POSTUP PŘÍPRAVY:
Kuře omyjeme, osušíme a naporcujeme. Můžeme použít také kuřecí čtvrtky nebo třeba stehna. Dobře osolíme, opepříme, lehce pokmínujeme. Vložíme do pekáče, přidáme větvičky tymiánu a podlijeme vodou nebo vývarem. Dáme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme pod pokličkou nebo alobalem 30 min. Poté zvýšíme teplotu na 200 °. Kuře pravidelně obracíme a podléváme. Necháme zezlátnout. Připravíme si citrónovou šťávu, med a máslo a suroviny dobře promícháme. Jakmile je kuře dobře propečené a má zlatou barvu, citronovou směsí maso potřeme a necháme dopéci. Zde pozor! Med se velmi rád připaluje, necháme si tedy potírání a následné polévání na posledních 5 – 10 min. pečení kuřete.
Příloha:
K tymiánovému kuřeti se velmi dobře hodí jasmínová rýže nebo bramborová kaše.
Doporučení:
Citron můžete směle nahradit limetou.
Email na hobby kuchaře
info@receptarna.czŠtítky receptu
Dieta nebo omezení | Bezlepkový, Pro děti, Pro diabetiky |
Pokrm | Masový |