KVÁSEK ŽITNÝ
- Náročné na čas a bohužel, ne vždy se podaří
- Doba přípravy 1 týden
Suroviny:
- 1 hrnek žitné mouky
- 1 dcl vody
Postup přípravy:
Žitný kvásek není jednoduchá disciplína. Osobně se mě povedl až na počtvrté. Tedy pokud se nepovede okamžitě, neházejte flintu do žita a zkuste to znova.
- Dejte si do hrnku nebo skleněné misky asi 3 lžíce žitné mouky. Zalijte vlažnou vodou a umíchejte tužší kaši.
- Přikryjte potravinářskou folií a nechte být.
- Druhý den promíchejte něčím dřevěným. Přikryjte folií a nechte být.
- Třetí den přidejte lžíci nebo dvě mouky a trošku vlažné vody, opět promíchejte. Už by se měly tvořit bubliny.
- Čtvrtý den opět přidáme mouku a vodu, zamícháme, přikryjeme a postup opakujeme i po další dny.
- 6 nebo 7 den se můžeme pustit do pečení. Recept na kváskový chléb naleznete na receptárně.
- Zbytek kvásku dáme do sklenice s uzávěrem a uchováme v lednici.
Tipy na úspěšné kváskování:
- O kvásek se nestarejte. Nechejte ho být, ideální bude, pokud na něj zapomenete a vzpomenete si jednou denně.
- Ke kvásku, při přidávání mouky, čichejte. Vůně má být libá, v momentu, kdy vůně nebude příjemná, budete muset začít znova.
- Potravinářská folie je skutečně důležitá. Pokud přikryjeme kvásek utěrkou, kvásek na povrchu tvrdne a nemusí se nám celá procedura zdařit.
Email na hobby kuchaře
info@receptarna.czŠtítky receptu
Dieta nebo omezení | Vegetariánský |
Pokrm | Cereální |