KVÁSEK ŽITNÝ

  • Náročné na čas a bohužel, ne vždy se podaří
  • Doba přípravy 1 týden

Suroviny:

  • 1 hrnek žitné mouky
  • 1 dcl vody

Postup přípravy:

Žitný kvásek není jednoduchá disciplína. Osobně se mě povedl až na počtvrté. Tedy pokud se nepovede okamžitě, neházejte flintu do žita a zkuste to znova.

  1. Dejte si do hrnku nebo skleněné misky asi 3 lžíce žitné mouky. Zalijte vlažnou vodou a umíchejte tužší kaši.
  2. Přikryjte potravinářskou folií a nechte být.
  3. Druhý den promíchejte něčím dřevěným. Přikryjte folií a nechte být.
  4. Třetí den přidejte lžíci nebo dvě mouky a trošku vlažné vody, opět promíchejte. Už by se měly tvořit bubliny.
  5. Čtvrtý den opět přidáme mouku a vodu, zamícháme, přikryjeme a postup opakujeme i po další dny.
  6. 6 nebo 7 den se můžeme pustit do pečení. Recept na kváskový chléb naleznete na receptárně.
  7. Zbytek kvásku dáme do sklenice s uzávěrem a uchováme v lednici.

Tipy na úspěšné kváskování:

  • O kvásek se nestarejte. Nechejte ho být, ideální bude, pokud na něj zapomenete a vzpomenete si jednou denně.
  • Ke kvásku, při přidávání mouky, čichejte. Vůně má být libá, v momentu, kdy vůně nebude příjemná, budete muset začít znova.
  • Potravinářská folie je skutečně důležitá. Pokud přikryjeme kvásek utěrkou, kvásek na povrchu tvrdne a nemusí se nám celá procedura zdařit.

Profilová fotografie Vaří
receptarna.cz

Online kuchařka

Praha, Jaromírova 588/32

Email na hobby kuchaře

info@receptarna.cz

Štítky receptu

Dieta nebo omezení Vegetariánský
Pokrm Cereální